Selecteer een pagina

De IT girl

Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer

De IT girl

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Hoog tijd dus dat het aantal vrouwen in de techniek toeneemt. Maar dat lukt niet echt: slechts 14% van de werknemers is vrouw. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat. Dit boek vertelt het eerlijke verhaal van wat er momenteel in de Nederlandse tech sector afspeelt en wat we kunnen doen om daar verandering in aan te brengen. 

Stel je voor dat je in een zelfrijdende auto zit en de herkenningssoftware van de auto stopt wel voor een overstekende kat (omdat er een kattenliefhebber in het ontwikkelteam zat) maar niet voor een hond. Dat zou bizar zijn. Maar wist je dat er momenteel wordt gewerkt met gezichtsherkenning waarmee een vrouw niet wordt herkend als een arts (want artsen zijn toch mannen) en een donkere vrouw niet wordt onderscheiden van een man?

“Er zijn in Nederland meer CEO’s die Peter heten dan dat er vrouwen aan het roer staan bij beursgenoteerde bedrijven.”

‘Dit boek stipt precies de problemen aan in de huidige tech sector in Nederland.’

Gina Doekhie

Cybercrime Specialist

HET BOEK

^

Word je bewust van je onbewuste vooroordelen

^

Bomvol verhalen van de werkvloer

^

Inclusief een hoofdstuk speciaal voor mannen die verschil willen maken

^

Praktische tips om de ladder op te klimmen

^

Ook erg geschikt voor managers en HR

^

Manifest voor meer diversiteit in de tech

Inleiding: Waarom moeten we in een door mannen gedomineerde omgeving overleven?

Technologie is overal om je heen. Tegenwoordig is er voor alles wel een app te vinden. Je kunt maaltijden bestellen, vervoer en overnachtingen regelen. Je kunt online je voeding bijhouden, je menstruatie of je slaappatroon. Je kunt de nieuwste mode thuis passen, sportlessen volgen of een nieuwe baan zoeken. Je kunt contact onderhouden met mensen over de hele wereld of gepest worden door mensen over de hele wereld. Je kunt binnenkijken in te koop staande huizen en de sores meemaken van (on)bekende Nederlanders. Nederlanders maken gemiddeld ruim anderhalf uur per dag gebruik van sociale media1 en brengen dagelijks gemiddeld 2 uur en 28 minuten op hun telefoon door. Nederland behoort tot de kopgroep van Europese landen als het gaat om huishoudens met toegang tot internet. Het internet is inmiddels zo verweven met ons leven dat zelfs de behoeftepiramide van Maslow is aangepast aan de nieuwe standaarden.

Hoofdstukken

Pagina's

‘Vrouwen in tech, ze zijn er, al zijn het er niet zo veel. Hoe komt dat nou? Auteur Chantal Schinkels ging op zoek naar hét antwoord. Niet per se naar het geijkte antwoord vanuit ‘de top’, maar juist de verhalen van de werkvloer maken dit boek zo interessant.’

Anke Horstman

Founder, Techgirl

Over Chantal Schinkels

Chantal Schinkels werkt inmiddels meer dan 10 jaar in de E-commerce sector.
Ze heeft jarenlang bedrijven geholpen bij de ontwikkeling van webshops.
Ze deelt haar kennis via blogs en presentaties. Momenteel werkt Chantal als
trainer en is ze bezig met haar volgende boek.

Persoonlijk heb ik geen negatieve ervaringen als vrouw in de IT, maar dit boek heeft mij bewust gemaakt dat dat lang niet voor alle vrouwen en meiden geldt. Het stimuleert mij in ieder geval om meer een voorbeeldrol te willen pakken en andere vrouwen te ondersteunen in hun ambities.’

Ilka Timofei

Managing Director, Hypernode

in de media

De IT girl

Nu te koop

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Hoog tijd dus dat het aantal vrouwen in de techniek toeneemt. Maar dat lukt niet echt: slechts 14% van de werknemers is vrouw.

De talloze voorbeelden en overtuigende cijfers in dit boek laten zien dat het anders moet. En dat het echt anders kan.

De IT girl stond in de top 10 van de Managementboek top 100 en was genomineerd voor Managementboek van het jaar 2022.

informatie

informatie

De IT girl

Adres (geen bezoek):
Middenstraat 6
9471GC Zuidlaren

info@deitgirl.nl

Kvk: 83263802
BTW: NL003799245B47
Cookie- en Privacyverklaring

© 2022 Alle rechten voorbehouden
Portretfoto's door Mitsuko Fliervoet Photography